Oktatók

Gyöngyi

Hat éve találkoztam először a jógával, egy üzleti kiküldetésen Madridban. Egy stresszes munkanap után mentem el egy bikram jóga órára és az óra végén teljesen megújulva jöttem ki, ekkor tudtam, hogy megtaláltam azt a mozgást, ami igazán nekem való.

Ili

Hat évvel ezelőtt kezdtem jógázni, miután gyulladás alakult ki a bal csípőízületemben. Gyógyszeres kezeléseket kaptam, és felmerült a csípőprotézis- beültetés lehetősége is.

Egy pár év hot jóga után rájöttem, hogy más irányzatokat is szeretnék megismerni és a multi világ rohanása helyett egyszer ezzel foglalkozni. Az új szerelem az astanga vinyásza jóga lett, majd egy barátom ajánlására belevágtam a jógamesteri képzésbe a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán, ahol végre igazán megértettem, hogy a jóga sokkal több mint ászana. Olyan út, amely segít megérteni helyünket a világban és kapcsolatunkat igazi önmagunkkal és Istennel. A főiskolai gyakorlati képzést megszakította a várandósságom kislányommal, amit végigjógáztam és megtapasztaltam milyen csodálatos hatása van ebben az időszakban is, megtanultam lelassulni és megerősíteni a kapcsolatot a bennem növekvő pici élettel.

2016 januárjában kezdtem el hatha jógát oktatni, ami beigazolta, hogy ez az én utam, fantasztikus látni hogy, a vendégek kiegyensúlyozottabban, feltöltődve tekintenek vissza rám az óra végén.

2016 júniusában szereztem kismama jóga oktatói oklevelet a Saraswati Alapítványnál, így már vissza tudom adni azt az élményt a kismama vendégeimnek, amit én is megéltem a várandósság során.

Jelenleg a főiskolán végzős hallgató vagyok, illetve 2016 szeptembertől tanársegédként is dolgozom ott. Feladtam a közgazdász állásomat és megalapítottam a Mantra Jóga stúdiót, ahol szeretnék egy olyan jógás közösséget létrehozni, ahol mindenki talál magának való gyakorló órát és testi, lelki feltöltődést meditációk, workshopok vagy táborok formájában.

Ekkor úgy döntöttem, hogy a gyógyulásom érdekében inkább olyan mozgásformát keresek, amely nem túlságosan megterhelő, mégis hatékony segítőm lehet a probléma megoldásában. Így vezetett az út a jógához.

Idővel az ízületeim mozgásterjedelmében javulás következett be, energikusabbá váltam, és egyre jobban éreztem magam.  Az elvégzett gyakorlatok – āsanák-, az ízületek átmozgatása mellett olyan fizikai kondíciót eredményeztek, amilyet még addig soha nem tapasztaltam. A második év végére a csípőízületi problémám szinte teljesen megszűnt.

Ekkor elhatároztam, hogy mélyebben szeretném megismerni az ezzel kapcsolatos filozófiát, az indiai, s ezen belül a védikus kultúrát, tanításokat. Ezért jelentkeztem a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógamester szakára, ahol jelenleg harmadéves hallgató vagyok.

A főiskolai tanulmányok új megvilágításba helyezték a jógát. Ma már tapasztalatból tudom, hogy a fizikai síkon elindított változások a szervezetben mentális, és lelki síkon is pozitív hatást gyakorolnak. Szeretném ezt megosztani minél több emberrel, és megismertetni a jógát, annak minden jótékony hatásával együtt.

Tilda

Életem meghatározó részében nem voltam egy sportember. Sok mindent kipróbáltam, de egyik sem kötött le soha igazán. Valami mindig hiányzott. A jógával körülbelül négy és fél éve kerültem először kapcsolatba, mondhatni „szerelem volt első mozdulatra”.

Zsani

Huszonegy éves koromban voltam életem első jóga óráján, ahol valami nagyon különleges élményt kaptam. Már hosszú hónapok óta őrlődtem az egyetemista diákok nagy problémájával, a vizsgaidőszakkal.

Majd sajnos kisebb-nagyobb szünetekkel tarkított szakasz következett, de minden egyes újrakezdéskor éreztem, hogy igazából mennyire hiányzott nekem. 2013 decemberében véglegesen eldöntöttem, hogy életem szerves részévé teszem a jógát, nemcsak magam miatt, hanem, hogy később másokkal is megoszthassam ezt az élményt. ekkor találtam rá a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolára és jógatanfolyamaira. Ennek hatására felvételiztem a főiskolára, s 2014 szeptemberétől az iskola Vaisnava jógamester hallgatóinak sorát gyarapíthatom, immár végzős diákként.
A jóga maga számomra nem csak a testgyakorlásból áll, igyekszem életemben minden aspektusát gyakorolni, a mindennapjaimba beépíteni, megélni. Bármit is teszel, azt szívből kell csinálni, úgy, hogy megtaláld benne önmagad, és tudd, hogy ezáltal jó irányba tartasz – számomra ez az egyik legfontosabb kihívás volt az életben, s érzem a jógában megleltem a saját utam és önmagam.

Nem is a tanulás jelentett problémát, hanem sokkal inkább az, hogy a rendelkezésemre álló kis szabadidőben hogyan töltődjek fel. Nem tudtam kikapcsolni, nagyon ingerült és stresszes voltam. Több módszert kipróbáltam, szakemberek segítségét is kértem, ideiglenesen jobb lett, de éreztem, ez még nem az igazi. Egy napon édesanyámmal úgy döntöttünk kipróbáljuk a jógát. Mindig is nagyon szerettem mozogni, húsz évig rendszeresen néptáncoltam, és más mozgásformákba is belekóstoltam. Azért volt a jóga szerelem első találkozásra, mert amellett, hogy átmozgatott, kifárasztott, adott egy belső többletet is. Szép lassan elmúltak a problémáim és visszataláltam Önmagamhoz. De ez még nem volt elég, szerettem volna ezt az érzést másokkal is megosztani, ezért elkezdtem oktatói képzéseket keresni, így találkoztam egy őszi Jógakonferencián a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolával. Megtudtam, akár diplomás jóga tanár is lehetek. Felvételiztem és immár harmadik éve koptatom az iskolapadot. Itt tanultam meg az ászanázás, a légzőgyakorlatok, a relaxáció és a meditáció elméletét és gyakorlatát. Emellett másfél éve elkezdtem oktatni is, ez még inkább visszaigazolás arra, hogy jó utat választottam. Vendégeimnek a jógagyakorlatok mellett szeretném átadni azt a többletet, amit a főiskolától kapok. A jóga ösvény önmagunk megismeréséhez, és olyan határok kiterjesztéséhez, amelyekről néha még álmodni sem merünk!

Ernő

Engem először a jóga filozófiai és spirituális aspektusai ragadtak magával, melyeket a mai napig gyakorlok és igyekszem ezt az életformát az életem részévé tenni.

Gyuri

A jógával 39 éves koromban találkoztam, addig szinte semmilyen kapcsolatom nem volt ezzel a csodálatos dologgal, ami mára már kitölti az életem, és szinte minden területét megváltoztatta.

Tanulmányaimat elsősorban a Bhaktivedanta Főiskolán folytattam, ezen felül pedig számos egyéb képzésen igyekeztem fejleszteni a tudásomat. Oktatni 2010-ben kezdtem el a Sudevi Jógastúdióban, ahol a mai napig tartok órákat.

A jógának különböző rendszerei vannak, de a lényege és célja valamennyinek ugyanaz: a tökéletes önismeret. Ebben nyújt nagy segítséget a hatha jóga (ászanák és légző gyakorlatok) is, amely egy „egyedülálló rendszer az egész világon, mert tudatosan tökéletesíti a testet, sugárzó erővel tölti meg, és rendbe hozza esetleges hibáit”.

Ennek a rendszernek már a kezdő foka is nagyon érdekes, és kitartó gyakorlással az ember csodálatos eredményeket tapasztalhat a testi szinttől egészen a lelkiig. A jóga gyakorlására mindenki alkalmas és annak pozitív eredményei mindenki számára elérhetőek, ha türelemmel és kitartással gyakorolunk. Egyik mesterem egyszer azt mondta, hogy ő nem fejlettebb mint mi tanítványai, csak több időt töltött el gyakorlással. Én is ebben a szellemben szeretném átadni tudásomat és tapasztalataimat mint jóga oktató.

 

Egyszer, családommal a Krisna völgyi búcsúba látogattam, ahol a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola végzős jógásai tartottak bemutatót, elképedve figyeltem. Majd a BHF sátrához keveredtünk, kedves csillogó szemű emberek el akarták hitetni velem, hogy alkalmas vagyok a jógára, és gyorsan jelentkezzek a főiskolára, szeptemberben már kezdődik is (talán július volt), nem fogom megbánni. Abban az évben úgy éreztem nem vagyok elég felkészült a főiskolára, de mivel nagyon megfogott a hangulat, párommal beiratkoztunk egy kezdő jógatanfolyamra, amit szintén a BHF keretin belül szerveztek. Medvegy Gergő vezetése alatt minden alkalom egy olyan feltöltődés volt számomra, testileg és lelkileg is amit korábban soha sem éltem át. A tanfolyam vége után nem volt számomra kérdés, hogy a jövőben mivel szeretnék foglalkozni. A következő évben beiratkoztam a főiskolára, és jelenleg harmadéves hallgató vagyok. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a jóga átformálta az életem. Hiszem, hogy a jóga útját követő emberek jobbá tudják tenni a világot, pusztán azzal, hogy megtalálják magukban az egyensúlyt, ezáltal a békét. Oktatóként reménykedem benne, hogy át tudok adni egy szeletet abból a csodából, amit a jóga teljes folyamata nyújtani tud az embereknek.

Timi

Füzesy-Debreceni Tímea vagyok. Anya, feleség, gyerek, tanuló, sportoló. Négy éves korom óta rendszeresen sportolok.

Angi

A nevem Modla Angelika és a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán szereztem jóga mesteri diplomámat.

Kipróbáltam a klasszikus balettet, jazz-balettet, színpadi mozgást, hastáncot, rendszeresen úsztam, lovagoltam, a mai napig korcsolyázok. Édesapám aikido edző ezért a keleti kultúrával és mozgásformákkal is viszonylag korán meg tudtam ismerkedni.  Az első találkozásom a jógával talán pont ezért nem volt kihívás, hiszen fizikailag nem volt olyan gyakorlat, amit ne tudtam volna kivitelezni.  Sajnos akkor még fiatal voltam ahhoz, hogy megértsem miért is olyan nagyon szép ez a mozgásforma.  Az érettségimet külkereskedelmi szakon tettem le és még két évig azon voltam, hogy ezt egyetemi keretek közé tudjam emelni és a diplomámat is itt szerezzem meg.  Aztán jött egy fordulat és a Fitness Akadémia ahol, sokkal nagyobb kedvvel tanultam az anatómiát mint előtte a számvitelt. Itt mint, személyi edző végeztem.  Ezek után jött az igazi szerelem (újra) a jóga. Aktív jógázónak mondhatom magam már lassan tíz éve és mind amellett, hogy rengeteg fizikai problémát megszüntetett az életemben, a lelkemben is kiegyensúlyozottságot teremtett. Jelenleg a Bhaktivedanta Hittudományi Egyetemen vagyok utolsó éves. Diploma után szeretném magam tovább képezni, hogy minél át fogóbb képet tudjak én is tovább adni a hozzám járó érdeklődőknek!

A jóga öt éve van jelen az életemben, de igazán megérteni és tudatosítani a főiskola segített. Rálátást kaptam, hogy a jóga nem csak egy egyszerű testmozgás, stresszoldás, vagy elme lecsendesítése. A jóga ennél sokkal több és mélyebb – egy életmód, amit igyekszem magamévá tenni, valamint az ebből adódó tudást a gyakorlóim igényeinek megfelelően tovább adni. Fontosnak tartom a jóga filozófiájának megismerését is, de tisztában vagyok azzal is, hogy mindenkinek más a ritmusa amit én tiszteletben is tartok. A célom az, hogy minél több emberrel megismertessem a jógát és, hogy mindenki megtalálja a maga jóga útját, mert a jóga egy csodálatos dolog.

Eszter

Első találkozásom a jógával 2002-ben történt, ekkor ismertem meg Bálint Jánost és kezdtem el hatha jóga óráira járni. Az ezt követő években megmaradt a jóga iránti érdeklődésem egyfajta hobbi szinten.

A fordulópontot 2011 hozta, amikor úgy éreztem, gyökeresen változtatnom kell az életemen, ami azzal is járt, hogy napi szinten kezdtem el hatha jógát és vinyasa flow jógát gyakorolni. A rendszeres gyakorlásnak köszönhetően napról napra éreztem, érzem magamon a jóga gyógyító, formáló hatását.

Az azóta eltelt években folyamatosan részt veszek workshopokon, tanfolyamokon, táborokban és keresem a továbbtanulási lehetőségeket. 2014-ben végeztem el a Purnam Jógaoktató Akadémia 260 órás hatha jóga oktatói képzését Bálinttal, amivel párhuzamosan el is kezdtem heti rendszerességgel jógaórákat tartani. Azóta több oktatói továbbképzésen is részt vettem (vinyasa flow, aerial jóga). Az elmúlt időszakban a saját gyakorlásom fókuszába az ashtanga került, amit Pórffy Csaba Ashtanga jógaoktató képzésének elvégzésével sikerült még jobban elmélyítenem.

Úgy gondolom, mindenkinek magának kell megtalálnia azt a stílust, azt a gyakorlási formát, ami az adott időszakban éppen a számára a leghatékonyabb fejlődést biztosítja, ami azt is jelenti, hogy ezt időnként felül kell vizsgálni és szükség szerint elindulni a változás irányába.

Saját gyakorlásomban nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a különböző típusú ászana gyakorlások (hatha, vinyasa flow, asthanga, aerial) mellett a pranayama, mantra japa, meditáció is a mindennapjaim részét képezzék.

Háromszor jártam Indiában, az utolsó két alkalommal 3-3 hetet töltöttem a Himalájai Jóga Tradíció jóga asramjában. Az itt töltött idő – azon túl, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagított – tovább segítette a gyakorlásom elmélyítését.

A jógaoktatással fő célom, hogy rámutassak, mindannyian képesek vagyunk a fejlődésre és tenni tudunk azért, hogy harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb, teljesebb életet éljünk fizikai, mentális és lelki szinten is.

Tagja vagyok a Vinyasa Flow Jóga Egyesületnek, melynek elsődleges célja a jóga, különösen a vinyasa flow jógastílus népszerűsítése, továbbá az egészséges, a természettel harmóniában lévő életmód kialakításához kapcsolódó tevékenységek terjesztése, megismertetése.