• +36 70 560 5918 • hello@mantrajoga.hu

  • 1027 Budapest, Margit körút 31-33.

Hogyan kezdj el jógázni?

Manapság nincs nehéz dolgod, ha jógázni szeretnél. Számtalan jógastúdió, online videó, könyv áll rendelkezésre, hogy elmerülj az ősi Indiából származó tudásban, illetve annak valamilyen nyugaton alkalmazott formájában. A nagy kínálat azonban nem könnyíti meg a választást.

Otthon vagy stúdióban?

A könyvesboltok polcain biztosan találsz legalább 4-5 szakkönyvet, amikben nagy tudású jógamesterek mutatják be a jóga ászanákat (testhelyzeteket), vagy a jóga filozófiai hátterét. Ezeket elsősorban az elméleti háttérrel való ismerkedésre ajánlanám, egy könyv alapján viszonylag nehéz ezek pontos felvételét elsajátítani. Egy fokkal könnyebb, ha egy képernyőn megmutatja ezeket valaki: nagyszerű jóga videókat vagy online tanfolyamokat találsz a neten, ahol pontosan, lépésről lépésre magyarázzák el neked az ászanákat és légzőgyakorlatokat. Egy valamit azonban nem tudnak megadni: kiigazítani és a személyes kérdéseidre válaszolni – ehhez mindenképp egy jógatanár jelenléte szükséges. A jóga tudás átadása évezredek óta személyes formában történik, hiszek benne hogy ez a modern világban is még mindig a leghatékonyabb módszer.

Mégis milyen órát válassz?

A jógaórák hangzatos neveit jó eséllyel nem is érted elsőre, azt pedig végképp nehéz eldönteni, hogy kezdőként melyikbe is érdemes belevágni. Egy pár általános szempontot és lehetőséget figyelembe véve megpróbálok Neked segíteni a továbbiakban, de ne aggódj, ha ezek alapján sem tudsz dönteni, kérj nyugodtan személyre szabott tanácsot egy stúdióban/oktatónál.

Vannak haladóbb jógaórák, ahol jó eséllyel fogalmad sem lesz róla, hogy mi történik, és ijedten nézel körbe, míg a többiek kézenállásból ereszkednek le hídba, de a legtöbb jógaóra azért nem ilyen. Általános kondícióval, sport tapasztalattal nyugodtan belevághatsz a jóga gyakorló órák nagy részébe.

Ha a dinamikus mozgást szeretted korábban, és nem tudod elképzelni, hogy hosszabb időt kibírnál egy-egy testhelyzetben, akkor érdemes a jógát is innen közelíteni először: a dinamikus, flow vagy vinyásza típusú órákra benevezni. Ezek az órák általában erősebbek és van rá esély, hogy bármennyire is sportos vagy, kihívást jelent majd végigcsinálni. A jógában viszont az a jó, hogy ha meg kell állnod pihenni, biztosan nem fog furcsán rád nézni az összes többi gyakorló, hogy miért lustálkodsz, mert mindenki a saját gyakorlásával van elfoglalva, és egyáltalán nem érdekli hogy mit csinálsz.

Ha évek óta nem mozogtál, esetleg némi túlsúllyal küzdesz, vagy úgy érzed, hogy az alapokról érdemes építkezni, akkor egy kezdő hatha jóga órát javaslok: ezeken az órákon egyszerűbb ászanákra és részletesebb instrukciókra számíthatsz.

Általános jelenség, hogy a jógázást (szerencsére már sokszor orvosi javaslatra is) derék/hát problémák miatt kezdi el valaki. Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód és a nagyon gyakori tartáshibák orvoslására kiválóan alkalmasak a jóga gyakorlatai. Minden jóga órán alaposan átmozgatjuk a gerinc területét, ha emellett szeretnéd megérteni a terápiás hatásokat, vagy a gerincproblémáddal kiemelten foglalkozni, akkor válassz gerincjóga órát. Az aerial jóga is megoldást nyújt sok tartásproblémára, erről egy külön bejegyzésben részletesebben olvashattok majd.

A csípő/combizmok kötöttsége is gyakori tünet, a sportolás után elmaradt nyújtások miatt vagy egyszerűen az alkatilag kötöttebb izomzat miatt. Ezek nyújtására kiválóan alkalmas a csípőnyitó jóga óra (nem csak nőknek), a női jóga órán pedig emellett megértheted és megtapasztalhatod azt is, hogy a női lét ciklusaiban hogyan javasolt gyakorolni. Egy-egy nyújtózásban való hosszabb elmélyedést tapasztalhatsz meg a yin jóga órán, ez meditációs gyakorlatnak is nagyon hatásos.

Ha biztos szeretnél lenni benne, hogy érted, hogy mi történik egy jógaórán, érdekel netán az elméleti háttér is, akkor érdemes lenne egy kezdő jóga tanfolyamra benevezned, ez arra is felkészít, hogy később otthon tudjál gyakorolni.

Amennyiben teljesen személyre szabott gyakorlást szeretnél, vagy sérüléseid vannak, esetleg a jógát valamilyen speciális terápiás célból szeretnéd elkezdeni, akkor a magánóra lesz számodra az ideális. Az oktató egyénre szabva alakítja ki a gyakorlási tervet, és minden kérdésedet alaposan át tudjátok beszélni.

Bár a jógát a legtöbben a test fejlesztése/gyógyítása miatt kezdik el, elképzelhető, hogy téged pont a lelki része motivál: szeretnéd lecsendesíteni a fejedben folyamatosan kavargó gondolatokat, kilépni a mindennapok játszmáiból és kapcsolatot teremteni önmagaddal vagy valamilyen felsőbb hatalommal (nevezzük Istennek, univerzumnak, mindenki a saját hitrendszere szerint értelmezheti). Ugyan minden jógaóra több mint tornázás, mert az óra eleji ráhangolódás és a relaxáció a végén a lelki elcsendesedést szolgálja, mégis nagy különbség van a tanárok között abban, hogy ki mennyi hangsúlyt fektet a lelki tartalomra. Ha olyan tanárt választasz, aki valamely tradicionális jógaiskola rendszerében tanult, jó eséllyel nem fogsz csalódni, de nem biztos, hogy neked pont arra a megközelítésre van szükséged, amit ő képvisel. A lelki tartalmat az fogja tudni átadni, akit el tudsz fogadni erre a szerepre, ez pedig csak személyesen derül ki.

Bármelyik óratípusra, stúdióra vagy oktatóra esik a választásod, fontos hogy jól érezd magad és megbeszéld az oktatóddal, hogy milyen egészségügyi problémáid vannak, és ne félj kérdezni! A túlkínálatban pedig az a jó, hogy ha nem találtad meg a számításodat, akkor bőven van még lehetőséged próbálkozni és megtalálni azt a helyet és oktatót, ahol a jóga több lesz, mint kellemes testmozgás: úttá válik egy nyugodtabb, tudatosabb önmagadhoz.