• +36 70 560 5918 • hello@mantrajoga.hu

  • 1027 Budapest, Margit körút 31-33.

Oktatók

Gyöngyi

2010-ben találkoztam először a jógával, egy üzleti kiküldetésen Madridban. Egy stresszes munkanap után mentem el egy hot jóga órára és az óra végén teljesen megújulva jöttem ki, ekkor tudtam, hogy megtaláltam azt a mozgást, ami igazán nekem való.

Kati

A jógában az a jó, hogy mindenkiben ott lakozik. Kisgyerekként imádtam fejjel lefelé lógni a mászókákon, szegény anyukám rémületére, aki idővel feladta a fegyelmezést, inkább nem nézett oda.

A jóga 2010-ben talált rám egy üzleti kiküldetésen Madridban. Egy stresszes munkanap végén kötöttem ki egy hot jóga órán és meglepődve tapasztaltam, hogy mennyire megdolgoztatott és egyben fel is töltött.

Egy pár évig gyakoroltam a világ több pontján, amikor volt egy kis szabadidőm felkerestem a legközelebbi jógastúdiót, ahol éppen dolgoztam. Johannesburgban egyik kedvenc órám után köszöntem el a hely tulajdonosától azzal, hogy egyszer szeretném Magyarországon a saját stúdiómban fogadni a vendégeket. Akkor még csak egy szép álomnak tűnt!

Mikor újra Magyarországon éltem, elkezdtem kutatni a számomra legideálisabb jógaoktatóképzést, és egy barátom ajánlására a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógamester képzésére iratkoztam be. A főiskola nemcsak az elvárásaimat teljesítette, hanem annál sokkal többet is nyújtott. Megértettem, hogy miért több a jóga puszta testgyakorlásnál, örök érvényű lelki tanításokat tanultam és a jógát, mint önismereti utat kezdtem el járni. Vegetáriánus lettem és a jógikus alapelveket a mindennapokban is elkezdtem alkalmazni.

Az álom 2016-ban lett valóság. A főiskolán végzős hallgató voltam, tanársegédként is dolgoztam és elkezdtem Érden egy jógastúdióban nyilvános órákat is tartani. Jött egy lehetőség, hogy kiszálljak a multivilágból és a saját lábamra álljak. Találtam egy csodálatos helyet a Margit körúton és 2016 szeptemberében megnyitotta a kapuit a Mantra Jógastúdió.

Mindeközben 2014-ben született egy kislányom és a várandósság alatt a jóga gyakorlás még különlegesebb élmény volt. Rengeteget segített abban, hogy a bennem növekvő pici élet fogadására testileg és lelkileg is felkészüljek. 2016 júniusában szereztem kismama jóga oktatói oklevelet a Saraswati Alapítványnál, így már vissza tudom adni azt az élményt a kismama vendégeimnek, amit én is megéltem.

A jóga gyakorlásban szeretem a változatosságot. Vinyásza flow és Unnata aerial jóga oktatói továbbképzéseket is végeztem 2017-ben, mindkettőt rendszeresen gyakorlom és tanítom.

A tanítás számomra mindig az emberről szól. Egyik kedves tanárom szavait idézve „nem csak egy tornatanár vagyok”, a jógaoktatásban a csodát az jelenti, hogy a vendégek az óra végén lelkileg is feltöltődve nyitják ki a szemüket a relaxáció után.  Különösen szeretem, ha táborban vagy workshopokon a lelki tanításokról, tudatosságról is mesélhetek, átadhatom azt, amit én is napról napra törekszem megvalósítani az életemben.

 

Később versengtünk a barátnőimmel, ki tud jobban spárgázni, gyertyázni, hídba lemenni. Majd kamaszkoromban sokat kísérleteztem azzal, hogyan lehet tudatosan irányítani az álmaimat és megfigyelni az elalvás pillanatát. Persze akkor még nem hívta ezt senki jógának.

1978-ban születtem, tehát túlléptem a bűvös 40-et, amin túl, azt mondják, az ember már csak öregszik. Én ehelyett inkább azt vallom, hogy ha időnként fejjel lefelé vagy egyéb intelligens testhelyzetekben szemléljük a világot, fiatalon tarthatjuk magunkat. A jóga számomra öröm, szabadság és tudatosság. Nem csupán testedzés, hanem egy elmeállapot, amely visszarendez a saját középpontodba, ahol minden a helyére kerül. Mellékhatásként pedig élvezhetjük a testi egészséget, mikor a belső szerveink jól működnek, a keringés (vér, nyirok, energia) szabadon áramlik és egyensúlyban vannak az elemek.

Az új évezred hajnalán ismertem meg a jógát. Akkoriban csak a fizikai karbantartás miatt ászanáztam. 2017-ben elkezdtem egyéni ájurvédikus jógaterápiára járni, ami beszippantott a jóga világába és annak mélyebb rejtelmeibe. A budapesti Asram Jógaközpontban szereztem meg a nemzetközi jógaoktatói “Yoga Alliance RYS200” minősítést, Gerinc és Női jóga alapelvekkel kiegészítve. 2019 tavasza óta járok a Himalájai Jóga Tradíció bő két éven tartó Női Jógaterapeuta képzésére. Részt vettem számos jógaterápiás szakmai konferencián és elvégeztem több olyan kurzust (pl. Angol jóga szaknyelv, Ájurvéda alapismeretek), melyek folyamatosan segítenek mélyíteni a gyakorlásomat. Végtelenül hálás vagyok ennek az életigenlő tudáshalmaznak és azoknak, akik ezt átadják nekem. Bűnnek érezném nem tovább terjeszteni, ezért remélem, a foglalkozásokon sikerül hozzájárulnom, hogy Te is könnyedén tedd azt, ami az életedet szolgálja, a jógamatracon innen és túl.

 

 

Tilda

Őszintén bevallom, életem meghatározó részében nem voltam egy sportember. Sok mozgásformát kipróbáltam, de egyik sem kötött le hosszútávon. Valami mindig hiányzott. Majd hosszú kutatás után végül a jógával körülbelül 2011 vége felé kerültem először kapcsolatba, amely találkozás mondhatni „szerelem volt első mozdulatra”.

Jucus

Nagyjából 2008-ban jártam először egy astanga órán, azóta valamilyen módon mindig része a jóga életemnek,

Ezek után sajnos kisebb-nagyobb szünetekkel tarkított szakasz következett számomra a jóga útján, azonban minden egyes újrakezdéskor éreztem, hogy igazából mennyire hiányzik számomra a mindennapi jógagyakorlás. Ennek köszönhetően 2013 decemberében véglegesen eldöntöttem, hogy életem szerves részévé teszem a jógát, ekkor még elsősorban önmagam miatt. Ekkor találtam rá a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolára és jógatanfolyamaira. Itt idővel ráébredtem, hogy már nemcsak magam miatt tanulok és fejlesztem tudásom, hanem mindinkább azért, hogy később másokkal is megoszthassam azt az élményt, melyet a jóga számomra jelent, fizikailag és mentálisan egyaránt. Végül 2017-ben sikeres záróvizsgát téve Vaisnava jógamester diplomát szereztem.

Főiskolai tanulmányaim alatt két, számomra kiemelten fontos oktatóképzésen is részt vettem, Kismama és Baba-mama jógaoktatói, valamint Gerincterápiás jógaoktatói oklevelet szereztem.

A jóga maga számomra nem csak a testgyakorlásból áll, igyekszem életemben minden aspektusát gyakorolni, a mindennapjaimba beépíteni, megélni és mindig tovább haladni, tudásomat bővíteni.
Bármit is teszel, azt szívből kell csinálni, úgy, hogy megtaláld benne önmagad, és tudd, hogy ezáltal jó irányba tartasz – számomra ez az egyik legfontosabb kihívás volt az életben, s érzem a jógában megleltem a saját utam és önmagam.

2013-ban kezdtem el jógázni otthon a YouTube előtt és megtetszett ez a mozgásforma, ezért elhatároztam, hogy gyakorlom, olyannyira, hogy 2014-ben felvételiztem a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, Vaisnava Jógamester szakára. Életem legjobb döntése volt. Ahogy egyre több időt töltök a jógát tanulva, gyakorolva és tanítva egyre jobban felfedezem, hogy ez egy végtelen út, nincs kezdete és vége, mindig van hová fejlődni, és ez csodálatos.

A Főiskolával párhuzamosan elkezdtem felnőtt hatha jóga órákat tartani a helyi általános iskolában, ahová becsöppentek a gyerekek is. Kicsit pánikba estem, és gyorsan beiratkoztam gyerekjóga oktatói képzésre a Mandalába. Na így kerültem kapcsolatba a gyerekjógával, ami aztán elvarázsolt a sokszínűségével. Most pedig én igyekszem átadni ezt a varázslatot a gyerekeknek…

2015-1018 Vaisnava Jógamester szak – Bhakitvedanta Hittudományi Főiskola

2018 Gyerekjóga oktató képzés (Mandala jógastúdiók)

2009 óta működöm jógatanárként. Leginkább alkalmazott irányzatokkal foglalkozom: számomra könnyebb egy egyértelműen megfogalmazott cél mentén elindulva csodálkozni rá a jóga és az emberi működés hihetetlen komplexitására. Életem meghatározó momentumai: tánciskola, bölcsészkar, zarándokút, pszichodráma önismereti csoport, nagyszüleim kertje, jóga, mozgás minden mennyiségben.

Kipróbáltam többféle irányzatot, stílust, végül 2018-ban kezdtem komolyabban elmélyülni a jógában. A klasszikus hatha jógában találtam meg, amit keresek, ez egy jó alapot ad számomra minden más irányzat megértéséhez is, emellett nagy “szerelmem” a meditatív, befelé forduló-figyelő yin jóga is. A jóga nemcsak erőssé, ruganyossá tesz, ellensúlyozza azt, hogy a nap nagy részében ülő munkát végzek, de sok kisebb és nagyobb tantusz is leesett magammal, mintáimmal kapcsolatban, gyakran tart elém tükröt a gyakorlás, így mindig várom a következő “leckét”, még ha nem is mindig egyszerű befogadni, elfogadni, amit a tükör mutat. Meggyőződésem, hogy a jóga kortól, nemtől, hajlékonyságtól, ruhamérettől függetlenül mindenkinek adhat valamit, az óráimon abban próbálok segíteni, hogy te is megtaláld a saját utad a jógában, legyen az testi, önismereti vagy lelki.

Az első mozdulatok

A sportos gyermekkort követő, viszonylag hosszú, rendszeres mozgás nélküli időszak, térdsérülés, leszokás a dohányzásról, a meditáció mind-mind afelé terelt, hogy kipróbáljak egy igazi, nyugati, városi ember igényeire szabott jógaórát. Nem történt semmi hókuszpókusz, csak gyakorlás, a maga teljességében: ráhangolódás, légzőgyakorlat, bemelegítés, dinamikusan felvett pózok, levezetés, végül egy pihentető relaxáció. Valójában az első pár alkalmat a relaxáció mentette meg. Szinte minden izmom sajgott, azok is, amik létezéséről korábban nem tudtam, mégis úgy éreztem, a föld felett járok, annyira feltöltött.

A heti egy alkalomból 2-3, majd szinte napi rendszerességű gyakorlás lett. Közben a város másik felében, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán találtam egy alaptanfolyamot, ami a jógafilozófiába és a jóga lelki hangulatába is bepillantást engedett. Ezután elvégeztem a haladó tanfolyamot, részt vettem néhány workshopon, majd beiratkoztam Vaisnava jógamester szakra, ahol az utolsó félévvel folytatom 2018 februárjában.

A jóga öt éve van jelen az életemben, de igazán megérteni és tudatosítani a főiskola segített. Rálátást kaptam, hogy a jóga nem csak egy egyszerű testmozgás, stresszoldás, vagy elme lecsendesítése. A jóga ennél sokkal több és mélyebb – egy életmód, amit igyekszem magamévá tenni, valamint az ebből adódó tudást a gyakorlóim igényeinek megfelelően tovább adni. Fontosnak tartom a jóga filozófiájának megismerését is, de tisztában vagyok azzal is, hogy mindenkinek más a ritmusa amit én tiszteletben is tartok. A célom az, hogy minél több emberrel megismertessem a jógát és, hogy mindenki megtalálja a maga jóga útját, mert a jóga egy csodálatos dolog.

A fordulópontot 2011 hozta, amikor úgy éreztem, gyökeresen változtatnom kell az életemen, ami azzal is járt, hogy napi szinten kezdtem el hatha jógát és vinyasa flow jógát gyakorolni. A rendszeres gyakorlásnak köszönhetően napról napra éreztem, érzem magamon a jóga gyógyító, formáló hatását.

Az azóta eltelt években folyamatosan részt veszek workshopokon, tanfolyamokon, táborokban és keresem a továbbtanulási lehetőségeket. 2014-ben végeztem el a Purnam Jógaoktató Akadémia 260 órás hatha jóga oktatói képzését Bálinttal, amivel párhuzamosan el is kezdtem heti rendszerességgel jógaórákat tartani. Azóta több oktatói továbbképzésen is részt vettem (vinyasa flow, aerial jóga). Az elmúlt időszakban a saját gyakorlásom fókuszába az ashtanga került, amit Pórffy Csaba Ashtanga jógaoktató képzésének elvégzésével sikerült még jobban elmélyítenem.

Úgy gondolom, mindenkinek magának kell megtalálnia azt a stílust, azt a gyakorlási formát, ami az adott időszakban éppen a számára a leghatékonyabb fejlődést biztosítja, ami azt is jelenti, hogy ezt időnként felül kell vizsgálni és szükség szerint elindulni a változás irányába.

Saját gyakorlásomban nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a különböző típusú ászana gyakorlások (hatha, vinyasa flow, asthanga, aerial) mellett a pranayama, mantra japa, meditáció is a mindennapjaim részét képezzék.

Háromszor jártam Indiában, az utolsó két alkalommal 3-3 hetet töltöttem a Himalájai Jóga Tradíció jóga asramjában. Az itt töltött idő – azon túl, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagított – tovább segítette a gyakorlásom elmélyítését.

A jógaoktatással fő célom, hogy rámutassak, mindannyian képesek vagyunk a fejlődésre és tenni tudunk azért, hogy harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb, teljesebb életet éljünk fizikai, mentális és lelki szinten is.

Tagja vagyok a Vinyasa Flow Jóga Egyesületnek, melynek elsődleges célja a jóga, különösen a vinyasa flow jógastílus népszerűsítése, továbbá az egészséges, a természettel harmóniában lévő életmód kialakításához kapcsolódó tevékenységek terjesztése, megismertetése.

Mély elköteleződéssel vagyok a gyermekek iránt, jólétük és boldogságuk szempontjából. Nagy öröm látni, hogyan tudnak kibontakozni és fejlődni a gyerekek a jóga eszközeivel, egyénileg is, és a társas kapcsolódások szintjén is.

Gyermekjóga oktatói képesítésemet Csíki Mariannál szereztem, 2015-ben.

Összességében 18 éve gyakorlom a jóga különböző formáit.

2007–ben jártam először Indiában, a jóga hazájában. Összesen eddig háromszor volt alkalmam eltölteni egy-egy hónapot az indiai Satyananda Yoga ashramban, ahol megtapasztalhattam a jógikus életformát, találkoztam az indiai kultúrával, és utazásom során meglátogattam a világ első jógaegyetemét, a Bihar School of Yoga-t. Itt találkoztam Indiában élő Mesteremmel, Swami Niranjanananda Saraswatival, a Satyananda Yoga tradíció élő mesterével, akitől a mantra beavatásomat is kaptam.

2008-ban végeztem el a Satyananda Yoga Akadémia egy éves tanári alaptanfolyamát. Lehetőségeim szerint azóta is részt veszek elvonulásokon, tanfolyamokon és a jógaiskola programjain, illetve a mindennapi életben is törekszem megvalósítani mestereim tanítását, ami ennek az iskolának a fő pillére is egyben: „Szeress, szolgálj, adj, meditálj, tisztulj, valósítsd meg önmagad.”

A jóga mindent átfogó ágait jómagam a Satyananda Yoga tradícióban fedeztem fel és gyakorlom; ászanák, légzőgyakorlatok, jógikus mélyrelaxáció (Jóga Nidrá), meditáció, mantrák recitálása, jógikus tisztítógyakorlatok és tűzszertartások, valamint a jóga egy különleges formája, a bhajan és kirtan éneklés, ami az érzelmek jógája. A Satyananda Yoga egyik legerőteljesebb és leghangsúlyosabb személyiségformáló gyakorlata a karma jóga, az önzetlen szolgálat és cselekvés jógája.

Swami Sivananda szavaival élve: a jóga által a fej, a szív és a kezek harmóniájának megteremtésére törekszünk.

A jógagyakorlás egy eszköz, hogy azzá válhassunk, akik valójában lehetünk, felismerve és tökéletesítve valódi, egyedi természetünket. Ezt a tapasztalást élhetjük át az órákon, amit később át tudunk vinni a mindennapokra.

Szeretettel várok minden érdeklődőt az órákon!