• +36 70 560 5918 • hello@mantrajoga.hu

  • 1027 Budapest, Margit körút 31-33.

Jógával a kiegyensúlyozott pajzsmirigy működésért

Napjainkban egyre gyakoribbak a pajzsmirigy problémák, az alul vagy túlműködés számos testi és lelki tünetet okoz. A jóga sokat segíthet, hogy a harmonikus működés visszaálljon és tartós maradjon.

A pajzsmirigy a torok alsó részén elhelyezkedő belső elválasztású mirigy. Hormontermelése kihat az anyagcserére, a növekedésre, a szexuális tevékenységre is, az agyi funkciókra is. Létfontosságú az egész szervezet kiegyensúlyozott működéséhez, ezért működési problémái is szerteágazó tüneteket produkálnak.

Súlyos pajzsmirigy működési probléma esetén a megfelelő terápiás kezelés elengedhetetlen, de ennek kiegészítéseképpen hatékonyan alkalmazhatóak a jóga elméleti és gyakorlati eszközei is.

A pajzsmirigy energetikailag a torokcsakrához tartozik, ami híd a szív és az elme között. Akarat, döntésképesség, igazságérzet és felelősségvállalás tartozik hozzá. Felelős a kommunikációért, hogy mennyire tudjuk nyíltan és szabadon megfogalmazni gondolatainkat mások felé, és azért is hogy mennyire tudunk magunkkal is őszinték lenni. Sokat tehetünk a gyógyulásért, ha szembenézünk vele, hogy egyéni szinten mi a probléma lelki háttere, és önismereti munkával próbálunk változtatni rajta.

A rendszeres jóga gyakorlás általában jót tesz a keringési rendszer egyensúlyának, a kiegyensúlyozott hormontermelést támogatja. Van azonban egy pár ászana, ami kifejezetten serkenti a pajzsmirigy harmonikus működését, így érdemes beiktatni a gyakorlásunkba. Gyöngyi ezekről beszélt a FEM3 Café adásában:

 

Ha szeretnél részletesebb információt és a problémádra szabott terápiás gyakorlást, keress minket a honlapon megadott elérhetőségeken!